CANLI YAYIN

 444 0 149

1.Uluslararası Afet Film Festivali’nin İlk Oturumu Mamak’ta Yapıldı


Festivale Dünya çapında 3 bin 5 yüz film başvurdu

Doğal ve beşeri afetlere ve bu afetlerin etkilerine odaklanan, 1.Uluslararası Afet Film Festivali kapsamında, toplumda afet farkındalığını artırmak ve dayanışmayı arttırmak amacıyla Ankara Kent Konseyi tarafından “Farklı Perspektiflerden Afet “ konulu panel düzenlendi. Mamak Belediyesi ev sahipliğinde, Musiki Muallim Mektebi Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gerçekleşen panelin Moderatörlüğü’nü Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz yaptı. Festival kapsamında gerçekleştirilecek panel ve söyleşilerin ilk oturumu olan programın konukları, Ankara Üniversitesi Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nehir Varol, Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, Sinema ve dizi oyuncusu Mert Fırat ve Eğitim-Araştırma-Yardımlaşma-Arama-Kurtarma Derneği (ANDA) Başkanı Okan Tosun oldu. Programda, İhtiyaç Haritası Derneği Kurucusu Mehmet Sarıca ve kurucu ortağı sanatçı Mert Fırat’a depremin hemen ardından yapmış oldukları çalışmalardan dolayı  6 Şubat Deprem Özel Ödülü verildi.

Başkan Şahin: Çare önlem almak, dürüst olmaktır

Panele Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin, Başkan Yardımcıları Ertan Işık, Erdoğan Doğan, Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ali Levent Çeri, AFAD yetkilileri, Ankara İtfaiyesi personelleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Program, 6 Şubat depreminde yaşananların anlatıldığı altı bölümlük Dayanışma Belgeseli ile başladı. Belgeselin ardından konuklar, geçtiğimiz yıl merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve on ilde büyük yıkıma yol açan 6 Şubat depremi ve deprem sonrası yaptıkları çalışmalar hakkında deneyimlerini paylaştı, aynı acıların bir daha yaşanmaması adına yapılması gerekenler hakkında konuştu. Depremler ve acıların bir daha yaşanmaması temennisinde bulunarak, festivalin hayırlı olmasını dileyen Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin, “Felaketler geldikten sonra çare aramak çözüm değildir. Fay hattı üzerine bina yaparsan sonuç böyle olur, dere yatağı üzerine bina yaparsan sonuç böyle olur. Felaket haber vermez. Bugün farkındalık filmleri olacak. Ama ben istiyorum ki daha fazlası olsun. Deprem sonrasında gördük ki, Türk toplumu en çok bir araya gelen, dayanışma yapan, kenetlenen, birbirine hiç ayrım yapmadan, insan ve şehir ayırt etmeden anında kenetlenir. Çare, fay hatlarına, dere yataklarına, sel yataklarına bina yapmamak. Binlerce kardeşimiz hayatını kaybetti, aileleri çocuklar kayboldu. Çare önlem almaktır, dürüst olmaktır” dedi.

“Mamak’ta olmak ayrı bir heyecan”

Uluslararası Afet Film Festivali’ne 3 bin 5 yüz tane dünya çapında film başvurusu yapıldığının altını çizen Sanatçı Mert Fırat, farkındalığı daha ileriye taşımak için panelde yer aldığının altını çizerek, “Genel dertlerimizden bahsettik. Afetlere daha hazır olabilmek için neler yapmalıyız onu konuştuk. 60 binin üstünde kayıp var. On binler binasını kaybetmiş, kent adeta hafızasını kaybetmiş. Bu farkındalığı yaratmak ve vatandaşlarımızın bilinçlenmesini sağlamak amacıyla festivali çok önemsiyorum” dedi. Geçmişte sivil toplum faaliyetlerine Mamak’ta başladığını da belirten sanatçı, “Mamak’ta olmak ayrı bir heyecan. İçinde bulunduğumuz bina bir konservatuar. Çok değerli” dedi.

Festivalin en değerli oturumunu Mamak’ta gerçekleştirdik

Deprem farkındalığı yaratmak adına ve sanatın ışığında farkındalığı geliştirmek adına bu festivalin olmazsa olmazlardan biri olduğunu belirten Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz da, Mamak’ın buna sahip çıktığının altını çizerek Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin’e teşekkür etti. Yılmaz, “Mamak’ın kültür ve sanat organizasyonuna katkı sağlamak ve deprem farkındalığı yaratmak adına 1.Uluslararası Afet Film Festivali’nin en değerli oturumunu burada gerçekleştirmek istedik. Belediye Başkanımız Mamak’ı bir dünya markası yapmak istiyor. Biz de o çağrıya cevap verdik” dedi.
25 Mayıs 2024 17:02

Haber Fotoğrafları