CANLI YAYIN

 444 0 149

Halk Ozanı Ali Kızıltuğ, Vefatının 8. Yılında Mamak’ta Anıldı


Kızıltuğ’un Türküleri Mamak’ta Yankılandı

Mamak Belediyesi, halk ozanı Ali Kızıltuğ’u vefatının 8. yılında, sevilen türkülerinin hep bir ağızdan söylendiği anlamlı bir programla saygı ve özlemle andı.

Anma programına; CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, Mamak Belediyesi Meclis Üyeleri Adalet Ayten ve Satı Gül, Başkan Yardımcıları Erdoğan Doğan ve Sibel Emre, Divriği Vakfı Başkanı Hasan Salim Gürsoy, Ankara Divriği Kültür Derneği Başkanı Hurşit Aydoğan, Mursal Yardımlaşma Derneği Başkanı Hasan Dehmen, Pir Sultan Abdal Mamak Şube Başkanı Rukiye Kara ile ozanın eşi Fatma Kızıltuğ, kızı Gülşen Kızıltuğ ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Gecede Ali Kızıltuğ’un sevilen eserlerini Mustafa Özarslan, Görkem Aygün, Aykut Aslan, Fuat Alpay, Elif Yalçın Ülger, Gülcan Hakverdi, Nurcan Hakverdi, Bektaş Çakır, Zeynel Sönmez ve Hüseyin Gazi Sanat Merkezi Bağlama Dörtlüsü seslendirdi.

“Mamak’ta anmak bir vefa borcudur”

Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin’i temsilen geceye katılan Başkan Yardımcısı Erdoğan Doğan, programda yaptığı konuşmada Ali Kızıltuğ’u saygı ve özlemle andıklarını belirtti. Doğan, türküleriyle acıyı, sevinci, adalet arayışını ve insan sevgisini dile getiren Kızıltuğ’un eserlerini birlikte dinlemenin, bıraktığı kültürel mirasın gücünü bir kez daha gösterdiğini ifade etti. Usta sanatçının yolunun Ankara’ya ve Mamak’a da düştüğünü hatırlatan Doğan, “Yıllar boyunca Mamak Belediyesi’nde görev yaptı, bu kuruma alın teri döktü” diyerek, Kızıltuğ’u Mamak’ta anmanın bir vefa borcu olduğunu vurguladı.

Ali Kızıltuğ Kimdir?

1943 yılında Sivas’ın Divriği ilçesine bağlı Mursal Köyü’nde dünyaya gelen Ali Kızıltuğ, küçük yaşlarda sazla tanışarak halk ozanlığı geleneğini modern döneme taşıyan önemli isimlerden biri oldu. Saz çalmayı ve türkü söylemeyi kendi imkânlarıyla öğrenen Kızıltuğ, 1958 yılında İstanbul’a göç ederek sanat hayatına profesyonel olarak başladı.

Yüzlerce eser besteleyip seslendiren Kızıltuğ; “Dam Üstüne Çul Serer” ve “Öf Öf” gibi eserleriyle geniş kitlelere ulaştı. Mamak Belediyesi’nde görev yaptıktan sonra 2000 yılında emekliye ayrılan Ali Kızıltuğ, 13 Aralık 2017 tarihinde Ankara’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
27 Aralık 2025 14:41