CANLI YAYIN

 444 0 149

Sivas’ta Yaşamını Yitirenler Mamak’ta Anıldı


Doğmamış Menekşe’den Önce Belgeseli Ağlattı

Mamak Belediyesi, Sivas Katliamı’nın 31. yılında Madımak Oteli’ndeki yangında katledilen 33 aydını, düzenlenen programla andı. Katliamda hayatını kaybedenlerin anısına Gazeteci-Yazar Soner Yalçın’ın imzasını taşıyan “Menekşe’den Önce” Belgeseli’nin gösterildiği programda, gözyaşları sel oldu.

Sivas’ta 30 Yıldır Sönmeyen Ateş: Madımak

Türkiye tarihinin en utanç verici sayfalarından olan 2 Temmuz 1993 Sivas Katliamı’nda hayatını kaybeden canlar, Mamak’ta düzenlenen programla anıldı.

Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kongre Merkezi’nde düzenlenen programa CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, CHP Ankara İl Başkanı Dr. Ümit Erkol, Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin, CHP Mamak İlçe Başkanı Hikmet Tepe, meclis üyeleri, başkan yardımcıları, STK Temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Anma Programı kapsamında, Gazeteci yazar Soner Yalçın'ın imzasını taşıyan "Menekşe'den Önce" belgeseli izlendi. Gösterim boyunca seyirciler duygu dolu anlar yaşadı.

Başkan Şahin: “Temmuz’un sıcağı yetmez gibi ateşe verildi canlar”

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te, Madımak Oteli’nde gerçekleştirilen katliamın insanlık tarihinin kara bir lekesi olduğunu kaydeden Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin, “31 yıl önce Sivas’ta yanan ateş, bugün halen yüreklerimizde sönmedi.

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te, Madımak Oteli’nde gerçekleştirilen katliam, acıyla ve utançla andığımız, insanlık tarihinin kara bir lekesidir. Tarihimizin en acı, en trajik, en yürek yakan olaylarından biridir Sivas katliamı. Göz göre göre, bilerek ve isteyerek, Temmuz'un sıcağı yetmezmiş gibi, ateşe verildi canlar. Kalbimizde kalan derin sızısıyla kaybettiklerimize, kurtaramadıklarımıza utancımızla 31 yılı geride bıraktı Sivas. 2 Temmuz 1993, hafızalarımıza bir katliam tarihi olarak kazındı kaldı. O tarihte Sivas'a, Pir Sultan Abdal Şenliklerine katılmak için giden aydın sanatçılarımız, fikir insanlarımızdan 33’ü kaldıkları Madımak Oteli’nin gözü dönmüş kişilerce ateşe verilmesiyle can vermişlerdir. Madımak katliamının acısı o günden bu güne toplumun vicdanındaki önemli yaralardan biri olarak yaşamaktadır” dedi.

Yürekler Yanmaya Devam Ediyor

Yaşanan katliamda sadece hedefin insanlar olmadığını kaydeden Başkan Şahin, hedefin aynı zamanda Cumhuriyet’e, laikliğe ve demokrasiye başkaldırı olduğunun altını çizdi. Sorumluların halen yargılanmadığını da kaydeden Başkan Şahin, demokrasiye ve Cumhuriyet’e inanan tüm insanların yüreğinin kanamaya devam ettiğini de sözlerine ekledi. Tüm insanlığa ve hoşgörü ve barış dileyen Başkan Şahin, “Kendinden olmayanı dışlayan, ötekileştiren, yok sayan zihniyetin nasıl insanlıktan çıkabildiğini, hepimize ne kadar zarar verdiğini bizlere acı bir şekilde yaşatan bu olayda yaşamını yitiren aydınlarımızı ve vatandaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyor, ülkemizden hoşgörü ve barış dolu günlerin eksik olmamasını diliyorum” dedi.

Doğmamış Menekşe’den Önce…

Gazeteci-Yazar Soner Yalçın'ın imzasını taşıyan "Menekşe'den Önce" Belgeseli, Sivas katliamını, hiç görmediği abla ve ağabeyini katliamda kaybeden Menekşe'nin gözünden aktarılıyor. 30 yıl önce gerçekleşen Sivas Katliamı'nda, Madımak Oteli'nden sağ kurtulanlar, yaşadıklarını aktarıyor. Müziklerini Fazıl Say'ın yaptığı 2 Temmuz 1993 yılındaki Madımak katliamını anlatan "Menekşe'den önce" Belgeseli, Sivas Katliamı'nı, hiç görmediği abla ve ağabeyini katliamda kaybeden Menekşe üzerinden anlatıyor. Sivas Katliamı'nda, 12 yaşındaki oğlu Koray'ı ve 15 yaşındaki kızı Menekşe'yi kaybeden Hüsne Kaya, hayata tutunabilmek için yine Menekşe adını verdiği bir evlat dünyaya getirir. Menekşe büyüyünce, hiç görmediği abla ve ağabeyini yakından tanımak, yaşananları öğrenmek ister. Menekşe'nin, yazar Lütfiye Aydın'ın, katliamı anlattığı kitabıyla başlayan bilgiye yolculuğu katliamdan kurtulanları ve olayın tanıklarım tek tek ziyaret etmesiyle devam ederken, izleyiciyi de yaşanan vahşete yüzleşmeye götürür.
02 Temmuz 2024 11:53

Haber Fotoğrafları