1. Müracaatta bulunacak çiftlerden en az birinin Mamak’ta ikamet etmesi..
2. Müracaat esnasında nüfus cüzdanlarının aslı ve fotokopisi gerekmektedir. (Ehliyet, kurum kimliği, pasaport vb. belgeler kabul edilememektedir. Türk Medeni Kanunu Md:136)
3.Çiftler kayıtlı oldukları aile hekimliklerinden Evlilik raporu alarak müracaata gelmelidir. Aile Hekiminizi E-Devlet üzerinden öğrenebilirsiniz. Hem bayan hem erkek için resimli onaylı sağlık raporu zorunludur.
Kan almasa bile doktorunuzdan evlilik raporunu mutlaka almalısınız.
· Ankara ilinde ikameti olmayan, Aile Hekimi kaydı olmayan ve Yabancı Uyruklu Vatandaşlar Çankaya 6 Nolu Aile Sağlığı Merkezinden (Ön Cebeci Mah. Umut Sok. No:2 Çankaya/ANKARA) sağlık raporunu alabilirler.
4.Sağlık Raporu ve Evlenme işlemleri için son 6 ay içerisinde çekilmiş 4 adet vesikalık fotoğraf gerekmektedir. Biyometrik fotoğraf kabul edilmemektedir.
DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
· Müracaatta bulunacak çiftlerin birlikte müracaat etmeleri gerekmektedir. Birlikte müracaat edemeyecek olan çiftler Noter vekaletiyle aynı evrakları tamamlamak suretiyle başvuru yapabilir. Noter vekaleti ile müracaatta Nüfus Cüzdan Fotokopilerinin olması gerekmektedir.
· Nüfus Cüzdanları 10 yılı geçmemiş, fotoğraflı, pres yapılmamış ve soğuk mühür silinmemiş olmalıdır. Yıpranmış, fotoğraf yerinden oynamış ve yırtılmış Nüfus cüzdanları kabul edilmemektedir.
· Kızlık soyadını kullanmaya devam etmek isteyenler, Evlendirme Memurluğumuzda dilekçelerini doldurmaları halinde eşinin soyadıyla birlikte kendi soyadını da kullanmaya devam edebilirler.
· Evlenme yaşı 18’i doldurmuş erkek ve kadın evlenebilir. 17 yaşını doldurmuş olanlar anne-baba rızası ile, 16 yaşını doldurmuş olanlar ancak mahkeme kararı ile evlenebilirler.
· Boşanmış bayanlar 300 gün geçmedikçe evlenemezler. Bekleme süresinin kaldırılması için Aile Mahkemelerine başvurarak alacakları mahkeme kararı ile müracaat edebilirler.
· İzin Belgesi alarak başka belediyede nikah başvurusu yapmak isteyenler, müracaat şartlarının tamamı yerine getirmelidir.
· Müracaat için istenen belgeler tamamlanmadan nikah randevusu oluşturulamaz.
YABANCİ EVLİLİK
1)Türkiye de yapılacak evlenme Türk Medeni Kanununa göre yapılacaktır. Kendi Ülkesinin Kanunlarına göre evlilik yapmak isteyen kişiler kendi ülkelerinin temsilcilerine (büyükelçilik ve konsolosluk) başvurmaları gerekmektedir.
2)Evlenme müracaatında bulunmak için kendi ülkeniz büyükelçiliklerden veya konsolosluklarından evlenme ehliyet belgesi (Bekarlık Belgesi) ve Doğum belgesi alarak Türkiye Cumhuriyet Dışişleri Bakanlığı Yabancılar Şubeye onaylatmanız gerekmektedir.
*Evlenme Ehliyet Belgesi (Bekarlık Belgesi) ve Doğum Belgesini kendi ülkesinin yerel makamlarından alan kişiler APOSTILLE edilmiş ve Türkçe tercümesi (Noter onaylı) yapılmış olması şartıyla herhangi bir onaya tabi değildir.
*Fas Vatandaşlarının ülkelerinden getirdikleri Bekarlık ve Doğum Belgesi ile (APOSTİLLİ) ülkemizdeki temsilciliklerine ( Büyükelçilik veya Konsolosluk ) başvurarak Hukuki Evlenme Ehliyet Belgesi alması zorunludur.
*Evlenme Ehliyet Belgesi (Bekarlık Belgesi) ve Doğum Belgesini kendi ülkesinin yerel makamlarından Uluslararası çok dilli belge şeklinde alan Avrupa Birliği ülkesi vatandaşlarının evrakları başka bir onaya tabii değildir.
*Evlenme Ehliyet Belgesi (Bekarlık Belgesi) ve Doğum Belgesini kendi ülkesinin yerel makamlarından aldıktan sonra, kendi ülkesinde bulunan Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluklarından tercüme ettirerek onaylatılması halinde Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Yabancılar Şubeye onaylatmalarına gerek yoktur.
*Ülkemizde koruma statüsünde bulunan mülteciler Ankara İl Göç İdaresi Müdürlüğünden alacakları Evlenme Ehliyet Belgesi ile başvuru yapabilirler, İl Göç İdaresindeki tüm bilgilerin doğruluğu sağlanmadan evlilik müracaatı kabul edilmez. (Kimlik ve adres bilgileri gibi.) Aynı zaman da İkamet ettikleri yer muhtarından İkamet Yeri Belgesi alarak müracaata gelinmelidir.
*Ankara İl Göç İdaresi Müdürlüğünde kaydı bulunan tüm yabancı uyruklu vatandaşların (99 ile başlayan Geçici kimlik numarasına sahip) İl Göç İdaresi Müdürlüğüne adres bildiriminde bulunması zorunludur. Adres kaydı olmayanların veya muhtarlık kaydı ile tutarsız olanların evlilik müracaatı kabul edilmemektedir.
3)Yabancı Uyruklu Vatandaşlar Çankaya 6’nolu Aile Sağlığı Merkezinden (Ön Cebeci Mah. Umut sok. No:2 Çankaya/ANKARA) Evlenme İşlerine Mahsus Sağlık Raporu alarak müracaata gelinmelidir.
4)Sağlık Raporu ve Evlenme işlemleri için son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık 4 adet fotoğraf gerekmektedir.
5)Müracaatı uygun görülen evlilik işlemlerine dosya açılarak randevu oluşturulur, randevu Evlendirme Memurluğumuzun iş hacmine göre tarafımızdan uygun görülecek gün ve saatlere verilir.
6)Evlilik randevusunda Türkçe okuma ve yazma bilmeyen kişiler için Yeminli Tercüman zorunlu olup, evlenecek olan kişiler kendi imkanları ile nikah saatinde yeminli tercümanı hazır etmeleri gerekmektedir.
7)Evlilik sonrasında Uluslar arası Geçerliliğe sahip çok dilli Aile Cüzdanı imzalı ve mühürlü olarak evlenen çiftlere takdim edilir, evlilik bildirimine ilişkin başka bir yazılı bildirimde bulunulmaz.
Telefon : 0 312 320 20 53 (Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü)